Det kan godt blive en stor og uoverskuelig opgave, hvis der skal sættes nye vinduer i et hus. Du kan risikere, at montørerne opdager, at der er problemer med hulmursisoleringen, når de skal fjerne et gammelt vindue. Det kan jo føre til, at der skal laves andre forbedringer i huset. Forbedringer, som du ikke havde planlagt, eller som du slet ikke havde tænkt over, kunne komme på tale. I de fleste tilfælde, så er det ikke et stort problem at få udskiftet vinduerne.

De rigtige vinduer

Det største problem ligger oftest i at vælge de rigtige vinduer. Udskiftning af vinduer med skift-vindue behøver dog ikke at være – eller medføre – en række problemer. Det kan faktisk være en rigtig fornuftig investering. Og det behøver heller ikke altid at være en langvarig proces. Det kommer naturligvis an på, hvor mange vinduer der skal udskiftes. I nogle tilfælde kan det dog betale sig at være lidt tålmodig, når der skal nye vinduer i huset. Det kan fx være en gevaldig forbedring at få sat et større vindue i et sted, så der kommer mere lys ind i rummet. I andre tilfælde kan det også være en gevaldig forbedring at udskifte et vindue med en dør med vindue, så der eventuelt bliver lettere adgang. Det kan fx være til terrassen. Og der er mange muligheder. Du kan jo få vinduer i alle mulige størrelser og udformninger.

Rationel eller Velfac vinduer?

Står du derfor i den situation, at du gerne vil have nye vinduer i dit hus, så er det muligvis en god idé, at du laver en grundig undersøgelse af, hvad der findes på markedet. Det behøver ikke at være en videnskabelig undersøgelse. Du skal bare undersøge tilstrækkeligt, så du kan danne dig en nogenlunde klar idé over de muligheder, du har – og hvad det vil koste dig. Du kan eventuelt besøge nogle af de største og mest kendte vinduesproducenters hjemmesider, så du kan se, hvad de kan tilbyde. Fx så har både Rationel og Velfac gode sites, der forklarer om deres produkter. Disse to firmaer er velkendte i Danmark.

Det med miljøet

Måske er du meget optaget af, at de nye vinduer skal være miljørigtige. De findes nemlig. De fleste af os tror, at vinduer bare er rammer med glas i. Måske i to eller tre lag glas. Vi ved ikke, at der kan være lagt en usynlig membran ind i et af glaslagene. Denne membran virker isolerende og kan derfor medvirke til, at huset holder bedre på varmen om vinteren og samtidigt afviser den varme- ⓘ solstråler om sommeren, så der ikke bliver så hedt inde i huset.

Det vil naturligvis medvirke til, at du bruger mindre energi – enten til opvarmning eller til nedkøling! Den slags vil du opdage, når du laver sådan en lille markedsundersøgelse, og det kan betale sig, som du kan se. Måske vil det være lidt dyrere at få nye, energivenlige vinduer, men investeringen kommer tilbage i form af lavere varmeregninger og værdiforøgelse af huset.

Derfor: Træd et skridt tilbage, når du påtænker en udskiftning af vinduerne. Undersøg, hvad der findes – og beslut dig for hvilke vinduer du vil have ud fra den nye viden, du har fået.