Hvis du er husejer, så har du sikkert været opmærksom på, hvordan det er isoleret. Er der isolering på loftet? Er hulmurene isolerede? Du fik en tilstandsrapport, inden du købte huset. Af den fremgår det, at der er blevet lavet hulmursisolering, hvilket både sælgeren og ejendomsmægleren bekræftede. Derfor kan du ikke forstå, at væggene i huset er så kolde. Du har måske undersøgt, om forsatsvinduerne er ok. Det er de. Men det trækker altså. Kold luft sniger sig ind i huset – især på de rigtigt kolde dage.

Hvornår blev der isoleret?

Det, du muligvis ikke undersøgte, var, hvornår huset blev isoleret. Bor, du i et hus, som måske blev bygget i 70’erne, ja, så er der chance for, at den hulmursisolering, der blev lavet dengang simpelthen, er faldet sammen. Det materiale, som blev brugt dengang, er simpelthen forvitret, og dermed forsvundet. Du bliver derfor nødt til at få lavet et tjek, om hulmursisoleringen er god nok. (Det kan gøres med en form for termografisk fotografering af huset, der kan vise, hvordan husets tilstand er – sådan isolationsmæssigt. Det vil sikkert vise sig, at der er områder, hvor hulmursisoleringen ikke er tilstrækkelig. Der kan være områder i hulmurene, hvor der slet ikke er isolering. Det skal du selvfølgelig have gjort noget ved.

Få et tilbud på ny hulmursisolering

Du vil måske derfor undersøge, om du selv må lave hulmursisoleringen. Der er ikke nogen, der forbyder dig at gøre det selv. Men det kræver lidt viden og nogle praktiske kundskaber, for at resultatet bliver godt.

Et tilbud på hulmursisolering er i og for sig ikke en kompliceret operation. Der skal bores nogle huller fra ydermuren ind til hulmuren. Overskydende, gammelt og forvitret isoleringsmateriale skal suges ud fra hulmuren, og nyt isoleringsmateriale skal blæses ind i den igen. Derefter skal hullerne i muren lappes. Det kræver dog, at du ved noget om, hvordan du håndterer blæseren. Du skal også vide noget om mørtel og mursten. Det kan være lidt besværligt selv at gøre det.

Derfor vil jeg anbefale, at du får en professionel isolatør ud til dit hus. I første omgang for at se, hvor meget materiale der skal bruges. I næste omgang for at lave selve operationen på huset. Du vil dermed være sikker på, at den nye hulmursisolering er helt ok. Du vil også få en pæn ydervæg, fordi isolatøren har erfaringer med at fylde hullerne, der skal bores. Samtidigt vil du også få garanti for, at arbejdet er udført korrekt. Og det er ikke dårligt. Den garanti har du ikke, hvis du selv udfører arbejdet.

Når arbejdet er udført, og vinteren så sætter hårdt ind med kulde og vind, så vil du være rigtigt glad. Du vil nemlig ikke kunne mærke de kolde vægge. Du vil også opdage, at du faktisk sparer penge på varmeregningen. Det er bestemt heller ikke dårligt. Samtidigt vil du også kunne glæde dig over, at sådan vil det være i de næste mange år. Måske op til 30 år. Det siges nemlig, at hulmursisoleringer kan holde i, op til 30 år inden materialet skal udskiftes igen.