For 15 år siden købte vi et dejligt sommerhus på Fyn. Det ligger tæt ved stranden, men er godt beskyttet af træer. Vi har brugt mange dejlige timer i det. Både med at slappe af, men sandelig også med at få sat huset i stand. Det huser os til jul, påske, pinse. Det danner ramme om vores liv i sommer- og efterårsferierne. Det eneste, vi aldrig helt har fået sat godt i stand, har været taget. Da vi købte huset, fik vi at vide, at det oprindeligt havde stråtag, men da vi købte det, havde det et tag af eternitplader. Den daværende ejer mente, at det var nemmere at holde. Faktisk er det noget snik-snak, for det er ikke så slemt at få vedligeholdt et stråtag: https://straatagfyhn.dk/vedligehold-reparation-af-straatag/ Nu er det bare sådan, at taget skal repareres. Det går ikke længere, at vi udskyder det.

Bevare karakteren

Vi har talt om, at siden vi har gjort meget for at sætte huset i stand, men samtidigt bevare den oprindelige karakter, så kunne det måske være en god idé, at huset får et nyt stråtag. Vi kan godt se, at det vil se godt ud. Det vil klæde huset. Det er jo slet ikke usædvanligt længere. Og det anses heller ikke for at være gammeldags.

Vi har endda hørt, at der findes rigtigt en rigtig god tækkemand på Fyn (https://straatagfyhn.dk/), som samarbejder med dygtige og prisvindende arkitekter omkring individuelle bygningers nye stråtage. Det, som måske kan holde os tilbage fra at få lagt et nyt tag på huset, er prisen. Vi har endnu ikke nået at undersøge, hvad det koster. Vil det være meget dyrere end et almindeligt tag? Kan det holde lige så længe som det gamle eternittag? Kræver stråtage meget vedligehold? Vores spørgsmål er mange. Så vi skal have fat i den tækkemand, så han kan give os svar på alle de spørgsmål, vi har. Måske er det slet ikke muligt at få lagt et nyt stråtag, efter at der har været en anden type tag.

Naboernes projekt

Vores naboer har haft et stort projekt i gang i meget lang tid. Jeg beundrer, at de har kunnet holde ud at leve med det. Men de har været tapre, og deres nye tag står virkeligt flot. De har fået en total renovering af deres hus lavet, mens de har boet i det. Vi glæder os til at se det endelige resultat på lørdag. Det startede med, at de besluttede sig for, at de ville ændre hele deres hus’ udseende. De havde været på ferie og havde set på stråtag på Fyn. De havde været rundt på hele øen for at kigge.

Der havde de set nye innovative måder, som stråtag kan bruges på, og så havde de fået inspiration. I det mindste til taget. Deres gamle stråtag trængte faktisk også til en kærlig hånd. Men i stedet for en simpel reparation af stråtag valgte de at få lagt et nyt.

Større renovering

Samtidigt ville de så også have revet nogle skillevægge ned inde i huset, så der kunne komme mere lys ind i rummene. De var i øvrigt meget små. Så det, kan jeg egentlig godt forstå. Men jeg fatter ikke, hvordan de har kunnet klare det hele på én gang. Udover det nye køkken, som jeg faktisk allerede har set, så har de også fået lavet nye badeværelser. Det har de fortalt. De må have spinket og sparet i mange år for at kunne iværksætte hele projektet.Og de har jo altid haft drømmen.

Og her har da også været en del larm fra håndværkere. De har jo banket og muret og kørt frem og tilbage med containere fyldt med brokker og skrammel – den ene vej og med nye byggematerialer den anden vej. Tækkemanden, der kom, og fik lagt taget for dem, var dog utroligt effektiv. Han fik lagt deres tag på lige omkring en måneds tid. De havde ellers regnet med, at det ville tage ham 6 uger.