Som en nyhed, der blev åbnet i 2005 for at optage lån i deres andelsboliger. Det gav pludselig nye muligheder for fælles ejendomslån, som bidrog til at hæve priserne. Mange kooperativer oplevede en stigning i deres aktiekrone på flere hundrede procent.

Det har bidraget til at gøre mange gamle kooperativer rige på papir i forhold til deres medejerskabslån. Den har også givet nye aktionærer mulighed for at have et hjem, som de ellers ikke ville have råd til. Samtidig betyder fælles ejerskabslån også, at der praktisk talt ikke længere er penge under bordet, fordi priserne er steget, som de er.

Finanskrisen i 2008

I 2008 og den finansielle krise kom på den måde, og det fik markedet til at ende op, og mange, der har en del lån, hvilket svarer til den maksimale, man kan låne mod et andelsselskab, nemlig 80%, måske ikke på papiret, teknisk insolvens, men i praksis kan de ikke sælge deres lejligheder til hvad de har taget lån. Derfor er mange nye aktionærer knyttet til deres lejligheder.

Hvis de har til hensigt at købe en lejlighed og leder efter et godt kooperativt lån, skal de være klar over, at det ikke fungerer på samme måde som med det sædvanlige hjemmelån, da de ikke kan få pant i et kooperativ, så er et kooperativt lån ikke så billigt som andre boliglån. Du kan få billige andelsboliglån, hvis du bare ser på, hvor du skal hen.

Lån uden om banken

Bankerne kan have svært ved at finde ud af, hvor meget dit andelshus er værd, hvilket er grunden til, at dit andelsboliglån kan være for dyrt. Så hvis du kan bevise, hvor meget din andelsbolig er værd, kan du få et meget billigere andelsboliglån.

Alternativt kan du låne penge uden om banken. Et lån uden om banken kan være i form af et kviklån, forbrugslån eller et helt tredje online lån.

OBS: Alle ovenstående låneportaler, Lån-sikkerhed.dk, Weekend-lån.dk, Lån-uden.dk og Lån-weekend.dk er lånesammenligningssider, som sammenligner lån. Lån som du kan optage døgnet rundt, 24/7. Herunder altså også lån i weekenden, helligdage og om natten. Besøg en af disse låneportaler, Lån-sikkerhed.dk, Weekend-lån.dk, Lån-uden.dk og Lån-weekend.dk allerede i dag.

Vi taler om et fald i rentesatserne fra 8% til ca. 5% ifølge en undersøgelse foretaget af en advokat med speciale i lån til fælleseje, hvilket er en betydelig besparelse på et lån. Hvis alle medejerne fik deres lån nedsat med 1,5%, kunne de spare ca. 450 millioner om året.