Jeg hader simpelthen den lørdag, der kommer lige inden det, bliver pinse. Det har noget at gøre med, at mine forældre altid inviterer gæster til middag til pinsefrokost. De synes, det er hyggeligt. Jeg synes, det er kedeligt. Og det værste er, at min mor altid insisterer på, at jeg hjælper hende med at pudse det bestik, de skal bruge til, når gæsterne kommer. Og bestikket er lavet af sølv. Så det skal pudses op. Det ligger i en af de der bestikposer, man kan købe, og samler en masse støv og snavs.
Så hver gang det skal bruges, så skal der pudses.

Mor er storkunde

Jeg har faktisk tænkt på, om det ikke kunne betale sig for mig at spare sammen til sådan en maskine med ultralyd. Det siges, at de er gode til at rense sølvsmykker. Så kan de ikke også rense og rengøre sølvbestik? Det ville spare mig for en masse tid og en masse brok fra min mor om, at jeg ikke gør det godt nok. Hun handler stort ind af al den slags hos https://www.kramogkanel.dk/ i øvrigt.

Jeg kunne egentlig godt lide at vide, hvorfor hun insisterer på, at vi skal bruge det bestik hver pinse. Det er ikke særligt kønt. Det er heller ikke særligt funktionelt. Det er bare tungt at holde på. Og i øvrigt, så er der ikke nogen af gæsterne, der egentlig sidder og lægger mærke til det.

Glassene

Det er lidt det samme med glassene. Det er sådan nogle skrøbelige krystalglas, hun gerne vil dække op med. Ok. Jeg forstår godt, at man gerne vil dække et bord fint. Så det ser indbydende og fristende ud. Men der plejer altså ikke at gå ret lang tid, førend gæsterne har spildt vin på dugen, og mindst to glas er faldet ned på gulvtæppet. Og ingen tager sig af det. Kun min mor. Hun plejer at smile til sine gæster, når de taber et glas, men jeg kan se på hende, at hun bliver lidt ked af det.

Sidste år smed hun tre skårede glas ud. Der må snart være tomt i hendes skab med de dyre ting til bordet. Hun var også ked af det. Hun forklarede mig, at de fine glas, som blev smadret den aften, var lavet af krystal, og hun havde arvet dem fra sin tante, der oprindeligt kom fra Tjekkiet. Et eller andet sted nede i Bøhmen. Måske er det derfor. Hun finder en ligegyldig for hende anledning til at bruge det fine stel, de fine glas og det fine bestik, så hun kan mindes sin familie?

Havde ikke tænkt på det

Jeg har aldrig tænkt på det før end nu. Jeg tror, at jeg skal tale med hende om det. Hun har aldrig selv nævnt det. Jeg er sikker på, at der ligger mere til baggrund for, at hun bruger sine fine ting, en gang om året end blot et ønske om at vise det frem. Har det noget at gøre med krigen? Har det noget at gøre med, at hun mindes om familie, hun havde? Jeg skal have talt med hende om det. Først skal jeg lige have ekstra godt fast i pudsekluden. Ønsker ikke nogen husspektakler i hvert fald.